Ontdek je stem

 

                   “ONTDEK JE STEM” met Ben Heijnen bij het BUDELS GEMENGD KOOR

 

 

Het Budels Gemengd Koor bestaat inmiddels ruim 60 jaar.
De 55 enthousiaste leden komen uit de gemeenten Cranendonck, Heeze-Leende en grensgemeenten Hamont-Achel en Pelt en zouden graag, met het oog op de toekomst, nieuwe leden verwelkomen.
Omdat de meeste zangers en zangeressen al lange tijd deel uitmaken van dit koor
betekent dat het vanzelfsprekend is dat de gemiddelde leeftijd daarmee gelijke tred houdt.
We willen daarom graag nieuwe “talenten” werven, bij voorkeur tot de leeftijd van 65 jaar.

Het is een gegeven dat er veel vrouwen en mannen zijn die graag zouden willen zingen, maar niet de stap durven zetten. Op de vraag: “Heb je geen zin om te komen zingen?” hoor je vaak: “Ik zou wel willen, maar ik dénk dat ik niet kan zingen”.

Wel, dan ben jíj de persoon waar we naar op zoek zijn, want zingen kan namelijk iedereen.
Een Afrikaans gezegde luidt: “Als je kunt praten dan kun je óók zingen”.
Om bovenstaande redenen geeft het Budels Gemengd Koor je de mogelijkheid om op een heel laagdrempelige en ongedwongen manier kennis te maken met het zingen, door middel van een achttal sessies onder de titel “ONTDEK JE STEM”.

Details sessies.

Met ‘ontdek je stem’ leer je:
– je (spreek)stem gebruiken als instrument/ zangstem.
– intoneren, het herkennen van tonen en toonafstanden en deze reproduceren.
– muziektheorie.
– het lezen/ volgen van een muziekpartij.
– De 4 kaders van het zingen goed te gebruiken. Ieder hoofdstuk is opgebouwd uit 4 elementen;
houding, ademhaling, klank(vorming) en articulatie.

Kennismaking en informatie
Voor de deelnemers wordt er als eerste een informatiesessie georganiseerd
Deze sessie duurt ongeveer 2 u. Tijdens deze eerste sessie ‘Ontdek je stem’ zal de aanpak worden uitgelegd aan de hand van een zangclinic met de aanwezige mensen en verzorgt door Ben Heijnen.
Het bestuur, onze dirigente Hilde Ubben en Ben Heijnen zullen iets over de geschiedenis van het koor, de activiteitenagenda en het repertoire vertellen.
Indien mogelijk zal een klein kooroptreden worden gepland.
De sessie vindt plaats tussen 20.00 en 22.00 uur in het gloednieuwe Multifunctioneel Centrum De Borgh te Budel.

Daarna volgen, aan de hand van het boekje ‘Ontdek je Stem’, nog een 7-tal sessies die door onze dirigente Hilde Ubben, en enkele door Ben Heijnen, worden verzorgd. Ook deze sessies zullen op dinsdagavond plaatsvinden in De Borgh.
Tijdens deze sessies worden een aantal onderwerpen behandeld, die van belang zijn bij het zingen in het algemeen.
In het handboek ‘Ontdek je stem’ gaat men van een auditieve benadering uit die vooral kijkt naar mensen die nog nooit iets met muziek gedaan hebben. Je krijgt ook theorieles mee om op korte termijn als volwaardig zanger aan koorrepetities deel te kunnen nemen.
De methode bevat ook een CD waarop zangoefeningen staan om het gehoor te ontwikkelen.

Voor deelname aan de sessies zijn géén kosten verbonden.
Wél zouden we het uiteraard erg fijn vinden als wij alle deelnemers na afloop als nieuw lid mogen verwelkomen.
Bij voldoende deelname zal de eerste sessie omstreeks maart – april 2020 van start gaan.

Aanmelden kan via: budelsgemengdkoor@gmail.com onder vermelding van
naam, adres, telefoonnummer en leeftijd.

Van de aanmelding ontvang je een bevestiging. Nog vragen?                                            Bel 06 224 751 88 of stel jouw vraag per e-mail via budelsgemengdkoor@gmailcom

Aanvullende informatie.

Wie is Ben Heijnen?

Ben Heijnen is voor het Budels Gemengd Koor geen onbekende.
Ben heeft in het verleden al meermalen een gastoptreden verzorgd.

Tenor Ben Heijnen (*1983) genoot zijn all-roundstudie solozang klassiek aan het Maastrichts Conservatorium onder leiding van hoofdvakdocent Frans Kokkelmans.

Ben begon zijn zangopleiding op 8-jarige leeftijd aan de muziekschool te Roermond.
Tijdens zijn studie trad hij met vele lokale verenigingen op in musicals en operettes. Hij maakte ook deel uit van het “World Youth Choir” (wereld jeugdkoor)
waar hij enkele jaren mee op tournee ging en waar ook al snel zijn solistische kwaliteiten erkend werden.
Gedurende zijn studie was Ben ook werkzaam als assistent productieleider bij Opera Zuid,
waardoor hij kennismaakte met de ins- en outs van de operawereld.
Na zijn studie was hij verbonden aan het operakoor van theater Krefeld-Mönchengladbach (D) daar vertolkte hij ook diverse kleine rollen. Tevens uitte hij altijd zijn voorliefde voor de liedkunst,
door het geven van recitals in binnen en buitenland.
Ben werkt als freelancer mee aan oratoria en opera- producties, als koorlid en solist over heel de wereld. Solistisch wordt hij door Mya Besselink gecoacht.
Ben zong opera-rollen als Tamino (Die Zauberflöte) en Ferrando (Cosi fan Tutte) (WA Mozart) Nemorino (l`elisir d`amore, G. Donizetti) en Hans (Verkaufte Braut, B. Smetana).
Ben zong de solo-partijen in oratoria als “die Jahreszeiten” en “die Schöpfung” (J. Haydn), “The armed man” van K. Jenkins, “Petit Messe Solenelle”van G. Rossini en het Requiem van WA Mozart. Ook vertolkte hij de Evangelist in de “Markus Passion” van R. Keiser.
Vanwege zijn affiniteit met de Duitse taal is Ben vaak te horen in operettes; een genre en tijdsgeest waarin hij zich uiterst thuis voelt..!

Ben geeft ook stemvorming aan koren en individuele (semi- professionele) zangers/ zangeressen. Zijn voornaamste aandachtspunt hierbij zijn de anatomische aspecten van het lichaam bij de Zang en het via interpretatie komen tot een betere uitvoeringspraktijk.

Ook zijn jarenlange muzikale bijdrage aan het Ommetje Opera tijdens het Limburg Festival wordt telkens met jubelzang ontvangen… Dit optreden is een wandeling door een dorpskern in midden-Limburg waarbij op unieke locaties én op een ludieke manier een voorstelling van opera muziek wordt verzorgd, omlijst door anekdotes en met grote “verrassingen” voor het publiek; en dat alles is straattheater à l`improviste..!

Vanaf 2015 is Ben dirigent van het Gemengd Koor te Beesel. Ook is hij Vocal Coach van het Koninklijk Roermonds Mannenkoor; het koor waar Ben zijn muzikale carrière startte.
Daarnaast is Ben 1ste tenor van het enige professionele Concertkoor dat Nederland rijk is; het Groot Omroepkoor. Daarmee is hij vaak (solistisch) te horen op Radio4 en te zien bij NPO. Ook is hij lid van het mannen- ensemble bij André Rieu.

Wie is Hilde Ubben?

Hilde Ubben is vanaf 2005 de dirigente van het Budels Gemengd Koor. Hilde Ubben combineerde aan het conservatorium van Maastricht de opleidingen piano en schoolmuziek. Verder volgde ze aan het Tilburgse conservatorium de opleiding koordirectie. Later vulde ze dit nog aan met diverse cursussen op het vlak van koordirectie, onder meer bij Ton Braas en Marc Versteeg, verbonden aan de Stichting Samenwerkende Nederlandse Korenorganisaties.
Haar beroepsactiviteiten startte Hilde in de harmonie- en fanfarewereld. In de loop der jaren ging haar aandacht meer en meer uit naar koren. Momenteel kan Hilde bogen op ruim 25 jaar ervaring als dirigente van zeer uiteenlopende verenigingen: mannen-, dames- en gemengde koren van alle leeftijden, zowel op het gebied van kerkelijke als profane muziek. Momenteel is zij als dirigente ook actief bij o.m. het Budels Gemengd Koor, de VokaLadies uit Waldfeucht (D), mannenkoor Cäcilia uit Waldfeucht (D) en Zangggroep Mes Amis Koningsbosch. Koren waarbij, naast het zingen, het theatrale aspect heel belangrijk is.
Behalve met het leiden van koren houdt Hilde zich ook bezig met pianoles geven. Meerdere jaren was zij verbonden aan de muziekscholen van het Belgische Kinrooi en het Duitse Geilenkirchen. Momenteel is ze als pianodocente verbonden aan de International Youth Association op de NATO basis in Geilenkirchen. Daarnaast begeleidt ze regelmatig (solo)zangers en verleent ze medewerking als pianobegeleidster
tijdens solistenconcoursen. Van haar docent Marc Versteeg leerde Hilde dat een dirigent niet alleen twee armen nodig heeft om te dirigeren, maar dat het gebruiken van je gezicht veel belangrijker is. Koordirectie draait niet puur om techniek. Een juiste mimiek geeft een extra dimensie waarmee je muziek pas echt kunt beleven.
Hildes motto is heel eenvoudig: zingen is gezond!.
Als pianist heb je een instrument nodig om muziek tot uitdrukking te laten komen.
Zingen doe je echter van binnenuit: je stem bevindt zich in je lichaam en daar moet je het mee doen. Door je eigen uitstraling breng je je liefde voor de muziek die je vertolkt naar buiten.
En wat is mooier dan dat……?

© 2015 Leen Fiering